2011. június 21., kedd

Balance Ball: Core Cross Train


Időtartam: 75 perc (20 perc upper body & core +20 perc lower body & core +20 perc abs & core & back +10 perc nyújtás)
Eszközök: fitball
Edző: Tanja Djelevic
Sorozat/produkció: Gaiam
Nyelv: angol
Jellege: alakformáló

Vélemény: Ajándékba kaptam egy labdát, és találtam hozzá egy jó kis edzést, amit kezdőknek és haladóknak is merem ajánlani.
A bemelegítés rövidre sikeredett, valószínű a nyújtás előnyére, mert azzal nem spórolt, de más kivetni valóm nincs is ebben a videóban.
A videó részeit külön-külön is lehet használni, ha kevés időnk van.
Az első 20 perc -upper body- a felsőtest erősítéséről szól leginkább, némi alsótest gyakorlatokkal kombinálva. A labdával mindenféle lehetőséget kihasználunk, fogjuk és emelgetjük, fekszünk, ülünk rajta, elég változatos formában végezzük a gyakorlatokat. A felsőtest minden részét megmozgatjuk váll,- hát,- bicepsz,- tricepsz- gyakorlatokat végzünk.
A második 20 perces részben a -lower body- a comb és a fenék formálását helyezi előtérbe és szintén mindenféle helyzetben végezzük a labdán a gyakorlatokat. Guggolásokat, kitöréseket, láb- és csípőemeléseket hajtunk végre, majd a legvégén van egy hasizom-gyakorlat.
A harmadik 20 perces részben - abs, core, back- a hasizmokat dolgoztatjuk meg a fitball segítségével változatos formákban. A hasizom minden részére végzünk gyakorlatokat, a hasprésektől kezdve a plank különböző variációival. Itt már az egyensúlyozás is szerepet kap, és ezzel nehezíti meg a dolgunkat, a talajon végzett hasizom-gyakorlatoktól eltérően a labdán koncentrálni kell arra is, hogy ne essünk le, ne guruljon el.
Minden egyes kis rész végén van egy pici nyújtás, az utolsó 10 perc -stretch- pedig egy komplett nyújtást tartalmaz.
A zene kellemes és Tanja szimpatikus edző, velünk tornázik végig és nem beszél feleslegesen. A felvételt nem edzőteremben, hanem egy sziklás hegyi környezetben vették fel.
Az edzés nem egyhangú, a labdás gyakorlatokat sokoldalúan mutatja be, minden izomcsoportot átmozgat, kellemesen megizzadunk tőle. Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen labda mennyire fel tudja dobni az edzésünket, szerintem mindenképpen érdemes beszerezni.

Nincsenek megjegyzések: