2009. szeptember 9., szerda

10 days to a better body - Lower body workout


Időtartam: 34 perc

Eszközök: kézisúlyzó, matrac
Edző: Cindy Whitmarsh
Sorozat: Results fitness
Nyelv: angol
Jellege: interval tréning (köredzés), erősítő-zsírégető (?)
Vélemény:


2 nagyobb blokk van a dvd-n, a felsőtest és az alsótest. A program elvileg a 2 torna naponkénti 2 naponkénti váltogatását javasolja 10 napig. Ez a vélemény az alsótestet célzó tornáról szól. A felsőtestet célzó része a dvd-nek ITT található.
A torna gyakorlatilag intervallum-edzés. Egy perc kardio jellegű gyakorlat, egy percnyi súlyzózás váltogatja egymást, 30 percen keresztül. A torna első felében a comb-popsi területre, a későbbiekben a hasra koncentrál.
A torna 2 perc bemelegítéssel indul, ami egy kis lépegetésből, ugrálásból és egy cseppnyi nyújtásból áll. A tornához a "nehezebb szett" kézi súlyzót ajánlja. A (túl) rövid bemelegítés után rögtön bele is csap az első erősítés gyakorlatba, ami súlyzós guggolás. Utána leteszi a súlyzót, 1 perc ugribugri, majd jön a "dead-lift" súlyzóval, utána ismét kardió 1 percig, majd kitörések súlyzóval. És így tovább, további gyakorlatokat váltogat végig az edzés végéig.
A koncepció egyébként szerintem remek. A visszatérő kardió részek magasan tartják a pulzust, a súlyzós részek pedig gondosokodnak róla, hogy izmot is építsünk, ezzel növelve a nyugalomban elégetett kalóriákat. Cindy is igazából kedves, végig barátságosan biztat. Tehát a torna akár kiváló is lenne, de valahogy mégsem az.
Legelső problémám, hogy a bemelegítés nagyon nagyon kevés. Ha kiejtjük azt a lehetőséget, hogy nem a teljes videó került hozzám, és tényleg nincs plusz bemelegítés a dvd-n, akkor bizony ez a 2 perc nem elég ahhoz, hogy bemelegedjenek az izmaink-ízületeink, pedig a súlyzós edzésekhez ez azért elengedhetetlenül fontos lenne. Ráadásul ez nem egy kezdőknek kitalált gyakorlatsor. Az egyes mozdulatoknál nemcsak, hogy nem magyarázza el részletesen, hogy mit is kellene csinálnunk és pontosan hogyan, hanem még rá is tesz egy lapáttal, hogy a "nehezebbik" pár súlyzót használja. Ha még azt is hozzávesszük, hogy véleményem szerint a súlyzós gyakorlatok tempója is gyorsabb az optimálisnál, a "térdreccsenés" szinte garantált. Ha valaki kezdőn, vagy alacsony edzettséggel, tapasztalattal vág bele, bizony benne van a pakliban a sérülés, de legalábbis a fájdalom a torna alatt. Ráadásul másnapra harmadnapra iszonyatos izomlázam lett a kellemetlenebbik fajtából- a bemelegítés elégtelenségét is igazolva - pedig azért edzettnek mondhatom magam, ráadásul én a "könnyebbik" szett súlyzóimat használtam.
Ha valaki amúgy már edzett, erős, akkor változatosságnak, egynek jó lehet - egy kis plusz bemelegítéssel. Egyébként van a piacon sokkal jobb. Aki kevésbé profi tornából, és ilyen intervallumos edzést szeretne, az inkább próbálja ki Davina Power of 3-jét - az ráadásul kevésbé unalmas is, vagy ha keményet akar, akkor Tony Hortonék Power Half Hour-jai közül valamelyiket egy kis "jó" izomlázért. Nem hiszem, hogy fogok még erre tornázni - legfeljebb a felsőtest részét is kipróbálom a dvd-nek, kizárólag véleményezés céljából.

Nincsenek megjegyzések: