2009. szeptember 4., péntek

The Lotte Berk Method - Hiphugger Abs

Időtartam:27 perc
8 perc bemelegítés
16 perc has/core
3 perc nyújtás

Eszközök: matrac
Edző: Suzanne Cook
Nyelv: angol
Jellege: mélyizomtorna, erősítő
Vélemény:

A Lotte Berk Method egy mélyizomtorna, hasonlóan a callanetics-hez vagy a pilates-hez. Tudomásom szerint 4 videót adtak ki, ezek közül az első az alapgyakorlatokat mutatja be, egy másik a feneket célozza, a szóban forgó videó a hasra koncentrél, és van ezen kívül egy általános erősítő (súlyzós) videó is. (gyanítom egyébként, hogy ugyanez a csapat adta ki a Bar Method videókat is, mert nagyon hasonlítanak egymáshoz)

Lotte Berk Method esetében is - hasonlóan a Pilates-hez vagy Calleneticshez (de említhetném a T-Tappot is) - a feladatok pontos végrehajtásán és a pontos testtartáson van a hangsúly. Így van ez a Hip Hugger Abs videóban is, a torna alatt végig nagyon kell ügyelni, hogy a törzsünk-hasi részünk folyamatosan "aktiválva" legyen, a csípőt felfelé billentjük és meg is tartjuk ott, testtartásra folyamatosan figyelünk. Minden gyakorlat pontos "testbeállítással" indul.

A 8 perces bemelegítést a minden videón szereplő lábemelgetéssel kezdi, ezután következik pár fekvőtámasz és tricepsz gyakorlat. Jól végrehajtva gyanítom már ennyitől jók vagyunk egy jó kis másnapi izomlázra.

A fő rész hasra koncentrál, de nem a szokványos felülésekkel. Minden gyakorlatnál előre elmutogatja az instruktor a teendőket, és folyamatosan emlékeztet a gyakorlatok alatt is a helyes testtartásra. Felüléskombinációk - lassan végrehajtva, lábemelés, lábemelés oldalra fordulva szerepel a sorozatban. Amit a legérdekesebbnek találtam, az a Lotte Berk felülésnek nevezett gyakorlat. Fekvésből igazítjuk be a testünket, majd ha ez megvan, lassan felülünk, anélkül, hogy a lábaink megmozdulnának. Elsőre eléggé sikertelen a dolognak tűnik, de érdekes módon, ha becsülettel megfeszítjük és felfelé billentjük a csípőnket, majd - és itt jön a trükk - ezt a felbillentést meg is tartjuk felülés közben - akkor meg lehet csinálni. Piszok módon fárasztó.

A fő rész végén, mint mindegyik Lotte Berk videón, itt is a nyújtást találjuk, a módszer nagy hangsúlyt fektet az erősítés utáni izomnyújtásra. Ami valljuk be, nagyon jól esik, mert annak ellenére, hogy a torna könnyűnek látszik, meglepően keményen megedzi az izmokat.

Nagyon szeretem a Lotte Berk tornákat. Talán a súlyzós a legkedvesebb videóm közülük, de mindegyiket szívesen végzem. Fél órásak, de alaposan kifárasztják az ember izmait. Ha csak fél óránk van, erősítős napokra, testtartást javítani akkor is kiválóan alkalmas. Első látásra a lányok egy iciri-picirit mesterkéltnek hatnak. Vagy talán túl lelkesnek, abból a lelkizős fajtából. Az is mókás, hogy egyenruhában, zokniban tornáznak, de az ember, ha egyszer végigcsinálta a nagyszerű gyakorlatokat, könnyen megbocsátja nekik ezt a kis színpadiasságot. Ami még tetszik, hogy ellentétben a Pilates-szel nem kell órákat eltölteni a pozíciók tanulgatásával, vagy végignézni előtte egy félórás magyarázó videót. Ajánlom mindenkinek ezt a tornát, aki nem fél az izomláztól, és azért egy kis türelemmel is rendelkezik.

Nincsenek megjegyzések: