2009. július 24., péntek

Denise Austin - Hit the spot: 10 five minute target toners

Időtartam: 12x5perc
10+2db, egyenként 5 perces gyakorlatsor, a következők (nem sorrendben):

0. Bemelegítés
1. Mellizom, mellkas
2. Karok
3. Vállak
4. Felsőtest (főleg hát)
5. Popsi
6. Lábak
7. Csípő és külső comb
8. Belső comb
9. Derékvonal
10. Hasizom
+1. Levezetés

Eszközök: kézi súlyzó, matrac vagy törülköző
Edző: Denise Austin
Nyelv: angol
Jellege: formásító, funkcionális torna, könnyű, általános torna
Vélemény:

(Bevezetőnek egy megjegyzés: régebben meg voltam róla győződve, hogy az a torna, ami nem tart legalább 50 percig, az nem ér semmit sem. Majd amikor a fanatikus korszakom lassan lecsengett, és a testmozgás már fő cél helyett a napi rutinba (férj, kutya, munka, barátok, háztartás stb. stb. ) valahogy (nehezen!) beillesztendő foglalatossággá vált, egyre inkább elkezdtem becsülni a rövidebb fitneszvideókat is. Hiszen ha belegondolunk, a 15 perc mozgás is sokkal több, mint a semmi, és már ennyivel is nagyban csökkenthetjük a különböző, mozgáshiányos életmóddal összeköthető betegségek kockázatát, ráadásul a közérzetünk javításához is elég már csak ennyi torna is. Akkor elkezdtem előásni a rövidebb videóimat. Mindenkinek csak azt tudom mondani: igen, igen, mindenhol azt hangsúlyozzák, hogy legalább 50 perc torna kéne - főleg a zsírégetéshez - de ennek ellenére, ha csak 15 perc fér bele, az is már egy hatalmas lépés ahhoz képest, ha nem csinálunk semmit! 15 percet minden nap bele kell, hogy tudjunk illeszteni a programunkba, és máris mennyit tettünk az egészségünkért. Denise Austin videója pedig egy nagyszerű eszköz ehhez)

A torna legnagyobb előnye a moduláris felépítés. Az egész testet, minden fontosabb izmot lépésről lépésre átmozgat, szépen sorjában.
A bemelegítésben a test minden egyes részét egy kicsit megmozgatja, épp, amennyire muszáj. (Komolyabb, hosszabb testgyakorláshoz ez a bemelegítés nem lenne alkalmas, de a videón szereplő 5 perces részekhez pont megfelelő.) És csak 5 perc.
Az egyes 5 perces gyakorlatokban az éppen célzott izomcsoportot több oldalról is igyekszik megmozgatni. Kombinálja és váltogatja az állásban és a földön, illetve a súlyzóval és anélkül végzett gyakorlatokat. Találunk egyik-másik részben pár "kihívóbb" gyakorlatot is (azért durva izomlázat és kemény erőfeszítést igénylő gyakorlatokat ne várjunk).

A torna pont azt adja, amit ígér: 5 perces gyakorlatokkal végigmozgatja az egész testet. Nem túl nehéz, de jól átmozgat, forró nyári napokon akár meg is izzadhatunk vele:-). Időhiánnyal küszködőknek, kezdőknek, könnyebb napokra kiváló. Persze alkalmanként csak egyetlen 5 perces rész elvégzésével ne várjunk csodákat, de többet egyszerre végigtornázva kiváló gyakorlatsort kapunk. Érdemes a bemelegítésen kívül (azt minden egyes alkalommal csináljuk meg!) legalább még 2-3-4 szekciót elvégezni, így összejön egy saját magunkra szabott 15-20 vagy 25 perces torna, amely már biztos, hogy jótékonyan hat. Az egészet végigcsinálva pedig egy komplett, kezdő-közepes nehézségű, teljes edzést kapunk.

Nekem nagyon tetszett a torna, ráadásul szerintem Denise Austin roppant édes a pózolásai, a barbibabás arckifejezései és a túlspilázott lelkesedése ellenére is. Nagyon hasznos és fontos videót hozott össze, ami a kevésbé sportos 'háziasszonyoknak' is megadja a lehetőséget az egészségesebb élethez. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

1 megjegyzés:

Bernadette írta...

én ugyan a régebbi videóit ismerem, de én rosszul vagyok a csajtól.Nekem annyira műanyag, annyira pózolós, mintha minden mozdulatának az lenne a lényege, hogy ő jól nézzen ki a videón. Persze lehet, hogy ez az anyag kivétel. Úgy tűnik vannak ilyen trénerek, akik alapvetően jót csinálnak, de a személyiségük irritáló.