2011. február 16., szerda

Bob Harper - Yoga For The Warrior


Időtartam: 58 perc + 17 perc hasizom
Eszközök: matrac
Edző: Bob Harper
Sorozat/produkció: Inside Out Method
Nyelv: angol
Jellege: jóga

Vélemény: Kameo blogját olvastam, és akkor lettem figyelmes erre a lemezre, ugyanis én nagyon szeretem a jógát, de egy ideje elhanyagoltam, mert a gyorsabb, ugrálós, aerobikos tornák eltérítettek. Ez viszont egy Power jóga, ami az Asthanga jógából indult el - amúgy mindegyik a Hatha jóga elemeiből merítenek - egy dinamikusabb, összekapcsolt gyakorlatokból áll, ezért rögtön az volt az érzésem, hogy ez nekem való. Első kipróbálásra nem ment valami fényesen, mert durr-bele módon nem lehet erre tornázni, érdemes mindenképpen végignézni előtte, vagy számolni kell azzal, hogy én pl. Downward Dog (Adho Mukha Svanasana) - lefele néző kutyapózban maradtam, és mire felnéztem ők már a Warrior 1 (Virabhadrasana) - harcos pózban álltak. Minél többször tornáztam rá annál jobban ment, még a nehezebb gyakorlatokat is sikerül kitartani, olyanokat, mint pl. a Hand to Big to Pose (Utthita Hasta Padangusthasana) - lábujjunkat fogjuk állva, vagy oldalsó plankben fogjuk a lábujjunkat ez a Side Plank Pose (Vasisthasana), és még a Bird of Paradise (Svarga Dvijasana) - paradicsom madár. Kedvelem ezeket az egyensúly és hajlékonyságot fejlesztő gyakorlatokat. A Half Moon Pose (Ardha Chandrasana) - félhold póz a középnehéz kategóriába tartozik, azt is nagyon szeretem. Vannak könnyebb pózok is, amikkel kezdő Hatha jóga órán már találkoztam: Mountain Pose (Tadasana) - hegytartás, Chair Pose (Utkatasana) - szék tartás, Upward- Downward Dog (Urdhva - Adho Mukha Savasana) felfele- és lefele néző kutya, Triangle Pose (Utthita Trikonasana) - háromszög állás, Fish Pose (Mathyasana) - haltartás, Tree Pose (Vriksasana) - fa állás, Bridge Pose (Setu Bangha Sarvangasana) - híd póz, Wheel Pose (Urdhva Dhanurasana) - kerék póz, Cobra (Bhujangasana) - kobra tartás.
A kutyapózokat és a harcospózokat többször ismételjük, sok gyakorlatsorban jelennek meg.
A hosszabb részben is van egy pár perces hasizom rész, de a 17 perces rész csak arról szól, ebből 15 perc Yoga Abs - hasizom-gyakorlatokkal, és két perc nyújtás a végén. Hasprésekből, csónak pózban, és plank-ben lévő gyakorlatokból áll.
Először értetlenül néztem, hogy fekvőtámaszokat kell nyomni, illetve a hasizom-gyakorlatok hogyan tévednek ide, de rájöttem, hogy végül is a Plank To Chaturange (Chaturanga Dandasana) - szűk mellső-, vagyis a tricepszes fekvőtámasz is egy jógás póz, akárcsak a hasizom résznél a Half Boat Pose (Ardha Navasana) - csónakpóz, a többi gyakorlatot pedig bónuszként rakta be Bob, hogy erősödjünk.
Kezdőknek nem merem ajánlani, bár Robert mutat egy könnyített verziót. Kristin és Leah pedig a nehezebb változatot. Én a nehezebbet választottam, meg is lett az eredménye, izomlázam lett másnapra rendesen, még úgy is, hogy nem izzadtam, csak a hasizom résznél.
A videó elején kicsit zavart a zene, mert úgy gondoltam, hogy a jógához nem illik a keményebb stílus, de elég dinamikus, így kibékültem vele. A végére pedig egy olyan szép zenébe váltott át, ami annyira kellemes és nyugodt érzést váltott ki belőlem, az utolsó öt percet egy varázslatos utazáshoz hasonlítanám, és később a hasizom résznél is lehet hallani ezt a részt.
Nagyon tetszik Bobnak ez a lemeze, talán meg merném kockáztatni, hogy ez a legjobb az összes közül. Egy hibát találtam benne, hogy aki még soha nem jógázott, annak nem elég, hogy hébe-hóba mondják a ki és belégzést, és akkor még a pránajámát nem is említettem. Bob ugyanis néha elfelejti kommentálni a gyakorlatokhoz a légzést, pedig az nagyon fontos lenne.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt a dvd-t én is nagyon megszerettem :) Örülök, hogy neked is tetszett!!!

Vandy írta...

Igen tetszik, már elég sokszor tornáztam rá! Köszönöm az ötletet!

rakosimarti írta...

Én is erre tornáztam tegnap! Elég kötött vagyok, de olyan jó érezni az apró fejlődést...azt, hogy egyre magasabbra, mélyebbre,stb. tudok menni!:) Még mindig a dinamikusabb tornák híve vagyok, de biztos jó néhányszor előveszem meg!:)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Légyszi próbáljátok ki, és mondjatok véleményt a Radical Fitness Fight Do dvd-ről!
http://www.youtube.com/watch?v=041y9fA0toA&feature=related
Előre is köszi. Lehet hogy csak nekem nem jön be. :D

Vandy írta...

Belenéztem a youtube-on, nekem se tetszik, még a zene is rossz. Egyelőre nem ígérem meg, hogy mostanában kipróbálom.

vicacica írta...

Helló!! Meg tudnátok írni, hol lehet letölteni, vagy hozzájutni ehhez??? Ha már annyira dícséri mindenki?? Én is kipróbálnám a hajlékonyságom:))

Névtelen írta...

http://ebookee.org/Bob-Harper-Yoga-for-the-Warrior_957322.html

vicacica írta...

köszi