2012. április 6., péntek

Jackie Warner - 30 Day Fast Start

Időtartam: 48 perc
Eszközök: súlyzó
Edző: Jackie Warner
Nyelv: angol
Jellege: súlyzós, erősítő
 
Vélemény: Jackie-nek bírom a stílusát, jó tornái vannak, ezért is voltam nagyon kíváncsi, hogy milyen lehet a 2011-es dvd-je. Megjelent mostanában egy könyve is a 10 Pounds In 10 Days, amiben leírja a jól bevált és hatékony életmódját, étkezési és edzési tanácsokat ad.
Jackie bemutatja először a segítőit, a háttérben két hölgy Madison és Becky követi majd a mozdulatait.
Mielőtt bárki kipróbálná ezt a tornát, szánjon pár percet a bemelegítésre! Nekem ez volt a legnagyobb csalódás az egészben, hogy a felsőtest edzése előtt mindössze 50 másodpercig melegítünk be karkörzésekkel, karlendítésekkel. A régebbi videóiba sem volt túl hosszú bemelegítés, de ez most alulmúlta az összeset.
Jackie a piramis felépítésű edzésrendszert dolgozta ki az egész videóban, ami azt jelenti, hogy minden gyakorlatot ismétel, először 1x, majd 2x,3x,4x,5x… és eljutunk 10 ismétlésig, vagyis ha összeadjuk, akkor mindent 55x végzünk el. Páros gyakorlatok vannak végig és mindent bemutat az elején, nagyon egyszerűek és könnyen követhetőek.
Az első rész a felsőtest edzéséről szól, itt a bicepsz- és tricepsz-gyakorlatok kapnak fő szerepet, súlyzóval végezzük. A következő gyakorlatok vannak: térdeléses fekvőtámasz - térdelésben karhajlítás, fekve vállból nyomás – felülésben karhajlítás, fekve karunkat tárogatjuk – felülésben karhajlítás, döntött törzsű kétkaros evezés – fej fölött karhajlítás, kétkaros evezés – hajlított kéz hátranyújtása, döntött törzzsel nyújtott karral oldalra emeljük – hátra emeljük. A nyújtás 2 perces, csak a karra koncentrál.
A második résznél azt mondja, hogy az alsótest edzése következik, bár ez csak félig igaz, mert vannak gyakorlatok vállra is. Itt már dupla annyi idő a bemelegítés, de még ez szintén nagyon kevés. Térdemelésekből, guggolásokból és egy kis boxolásból áll. A második rész súlyzós gyakorlatai: guggolás – nyújtott kézzel előreemelünk, guggolás – karunkat oldalra emeljük, terpeszes guggolás – vállból nyomás. A hasizom része 9 perces, és az egyenes hasizmot dolgoztatja meg. A hasizomgyakorlatok a következők: hasprés – fordított hasprés, lábainkat felemeljük és hasprés – lábat nyitjuk-zárjuk, talpunkat összeérintjük és fordított hasprés – hasprés nyújtott kézzel. A nyújtás 3 perces a végén, ennél a résznél már több izmot nyújt meg, de erre sem fordít sok időt.
Az egyik csalódás a bemelegítés volt. A másik, hogy lábra kevés gyakorlat volt, de ez nem gond, mert felsőtestedzésnek kiváló, másnapra lett izomláz a karjaimban. A harmadik meg csak egy kicsit volt probléma, hogy a 9 percből csak az egyenes hasizmokra gondolt. Ha nem csak erre a videóra tornázunk, akkor ez sem baj, érdemes váltogatni a többivel, a Timesaver videóba jó gyakorlatok vannak lábra, és az Xtreme Abs is minden hasizmot megdolgoztat.
Középhaladóknak ajánlanám leginkább, nagyobb súlyokkal a haladóknak is egy remek felsőtest edzésben lesz része. A felső- és alsótest részére külön-külön is lehet tornázni, ha kevés időnk van, kb. 20 percesek. Komoly izzadást ne várjunk, mert itt az erősítés a cél, én legalábbis nem nagyon izzadtam, talán ha nagyobb súlyzót választottam volna a 2 kilós helyett.

2 megjegyzés:

Dreya írta...

Ma ki is próbáltam a felsőtest részét az edzésnek, mert valahogy semmitől sem akart mostanában tisztességes izomlázam lenni, de ettől tutira lesz!

Igazság szerint nem győzött meg ez a piramisosdi, és maga a videó sem. Jackie végig arra buzdít minket, hogy ha az 5 ismétléses körnél nem érezzük már a fájdalmat, akkor vegyünk nagyobb súlyt a kezünkbe, és a célja, hogy minden kör végére elérjük a "fatigue" állapotot az adott izomcsoportokban, de arra nem gondol, hogy akkor talán a következő kört nem ugyanarra a két izomcsoportra kéne végezni?? Sokkal jobb lett volna, ha egy mell-bicepsz kört váltogat egy hát-tricepsszel, és bedob mellé még egy kis vállat is, mondjuk hassal párosítva. Sőt, elég lett volna 2 kör is a mell-bicepszből!

A súlyokhoz egyébként annyit, hogy mindhárom mell-bicepsz kört 3 kg-val csináltam, és kibírtam, bár a végére tényleg elég nehéz volt már.
A a hát-tricepsz első 1,5 köre is ment 3-mal, de a 2. kör második felére muszáj volt 2 kg-ra cserélnem, a 3.-at pedig már 1,5 kg-val sem tudtam normálisan végigcsinálni, ugyanis a gerincmerevítő izmaim totál elfáradtak addigra, olyan régóta kellett már döntött törzzsel álldogállni!

A bemelegítés pedig tényleg egy nagy nulla volt, nem is értem, ezt hogyan gondolta. Mondjuk én előtte bemelegítettem egy 25 perces táncos valamivel, de ennek épp az lenne a lényege, hogy időt takarítsunk meg, szóval neki kellett volna gondoskodni róla! A nyújtást is kiegészítettem egy kicsit, de azért kíváncsi vagyok, miféle fájdalmak fognak várni holnap...

Vandy írta...

Köszi, hogy megosztottad a véleményedet róla, én is csak kipróbáltam és azóta nem is vettem elő, annyira ezek szerint engem sem győzött meg.