2009. június 23., kedd

Prevention: Shortcuts to Big Weight Loss


Prevention: Shortcuts to Big Weight Loss
Időtartam:
42 perc + 7 perc magyarázat
Bemelegítés: 3,5 perc
Súlyzós aerobics: 11 perc
Kickbox aerobics: 11 perc
Pilates gyakorlatok: 12 perc
Levezetés: 4 perc

Eszközök: kézisúlyzó, matrac
Edző: Chris Freytag
Nyelv: angol
Jellege: ? kardio, valamennyire erősítő is

Vélemény: háát...
Nos, rekordot mindenképpen döntött, ez az első olyan videó, ahol a levezetésben is találtam olyan koreografikus lépéseket, amibe bele lehet keveredni:-)

Ez a videó a Prevention magazin videója. Remélem az eredeti DVD-n más sorrendben vannak a különböző részek, az avi-ban, amit tesztelésre szereztem a sorrend nem túl bölcs.

A bemelegítés nagyjából rendben van, bár lehetne egy kicsit hosszabb is. Lépkedések karmozdulatokkal.
A fő gyakorlatsor 11 perces súlyzós(!) aerobic résszel kezdődik, a cél, hogy egyszerre eddzük a felsőtestet és az alsótestet is. Kissé koreografikus, de ugyanaz a sorozat 2x ismétlődik. Az utána jövő kick-boxos részben tovább folytatódik az aerobic jellegű torna, kickboxos ütésekkel és rugásokkal kombinált táncos-koreografikus résszel. Majd egy 11 perces pilates jellegű erősítés következik.
A levezetés a végén néhány nyújtásból, levezető karlengetésből-hajlásokból-lépkedésből áll.

Összességében nem tetszett. Szerintem a bemelegítés nagyon kevés, ha azt nézzük, hogy utána rögtön egy kézisúlyzós-ugrálós részbe veti be magát. Kézisúlyzókat emelgetni nagyszerű dolog, táncos-koreografikus tornát végezni is az, viszont amikor a kettőt kombinálni akarjuk, óhatatlanul is koordinálatlan súlyzólengetéses ugrabugra jön ki belőle. Izzadni ugyan megizzadunk a nagy súlyzórángatásban, de amiatt, hogy a koreográfiát követni kell (ráadásul a váltások nagyon gyorsak), és mindehez súlyzós mozdulatok jönnek, így nem tudunk igazán a formára koncentrálni. Nemcsak a hatékonyság esik ennek áldozatul, hanem megnő a sérülés veszélye is sajnos. Ráadásul a térdet is megdolgozza ez a kapkodás.
A kickboxos rész viszont nem rossz. 11 perc ütés-rugás ugribugri, a váltások itt is túl gyorsak, de az embert viszi legalább a lendület (és nem olyan veszélyes, mint amikor mindezt súlyzókkal kell csinálni :-) ). A 10 perc hamar eltelik, jól megizzadunk, és ha nem tudjuk követni a váltásokat, akkor is üthetünk-rúghatunk - jobb híján - összevissza. (jó, azért annyira nem bonyolult a koreográfia, csak nagyon gyorsan váltogatja)
A pilates részt - bevallom- az előzőek után már nem volt kedvem megcsinálni. A levezetés pedig inkább úgy tűnik, mintha kötelezettségből tették volna oda, valóban kicsit lelassít, de nagyon kevés valódi nyújtás van benne.
Javára kell írnunk viszont, hogy van egy 6 perces extra rész, ahol a kickbox-os és a pilates-es mozdulatokat magyarázza el, ez nagyon jó ötlet. Kár, hogy összességében viszont a videó nem egy olyan nagy szám.
Szóval nem rossz, nem rossz, de nem is jó. A piacon fellelhető több, ennél sokkal tudatosabban kidolgozott, sokkal okosabban összeállított gyakorlatsor is, sőt olyanok is, amik hasonlóképpen 10 perces blokkokból vannak összeállítva. Nem hiszem, hogy - esetleg a pilates rész kipróbálásán kívül - tornázom erre mégegyszer.





Nincsenek megjegyzések: