2009. június 27., szombat

T-Tapp Basic Workout Plus és Hit the floor 2.

Basic Workout Plus
Időtartam:
15 perc
Eszközök: tornacipő
Edző: Teresa Tapp
Nyelv: angol
Jellege: alakformáló, zsírégető

Hit the floor 2.
Időtartam: 29 perc
Eszközök: tornacipő, esetleg matrac (de elég a szőnyeg is)
Edző: Teresa Tapp
Nyelv: angol
Jellege: alakformáló, zsírégető

Basic Workout Plus
Vélemény:
Röviden: húúú azannya! :)
Az alapgyakorlatokat már pár napja csinálom, de teljes anyag még nem került, csak most a kezeim közé. Azért ezt választottam, mert kíváncsi voltam, hogy ténylegesen mi fér bele a 15 percbe naponta, amit ajánl - azon túl, hogy bármelyik gyakorlatot kiválaszthatom magamnak önállóan is a listájából. Az ő választására voltam kíváncsi.

A T-Tapp rendszerrel csak az az egy baj van, hogy nem én találtam ki. És ez rendkívül elszomorít :) Mert az alapokat ismertem eddig is, de ilyen remekül ő már régebben összerakta helyettem, így kénytelen leszek valami mást feltalálni :)

Ebben a videóban Teresa mellett még 4-en szerepelnek, két gyakorlottabb versenyző és két kezdőféle.

A "tappogásban" minden gyakorlatnál erősen billentenünk kell a csípőnket és figyelni a térdek kifelé tartására, így minden gyakorlat erősen megy popsira és a csípő és comb oldalsó részeire, így azokat nem említem külön.
Mint a Callanetics-nél, itt is nagyon fontos a pontos testtartás, pozíció. (ennyi az összes hasonlóság vele.) Ez a pontos pozíciótartás a kulcsa az egész T-Tapp-rendszernek, ha erre nem figyel valaki, felét sem éri az elvégzett munka. Ugyanakkor ha erre figyelünk, akkor legalább 3x annyit ér mint bármi más.

Kezdésként az alap láb- és hátnyújtással kezdünk.
Ez már önmagában is alaposan átdolgoztatja a lábakat, a karokat, kicsit a hátat is. Majd némi nyakmozgások jönnek a bemelegítés részeként.
Jönnek a pliék. Erős láb- és karmunka. Majd oldalhajlások, és előrehajlások. (oil wheel?)
Mindegyik Tapp-mozdulatnak van külön neve, de még nem jegyeztem meg mind, aminek tudom, azt leírom.
T-Tapp twist nevezetű gyakorlat (én inkább gyilkosnak hívnám :) ) a csípőre, hátra főleg.
Majd az egyik kedvencem a Hoe-down. Ez erősen kardiós, azonnal felpumpálódik a pulzusunk.
Dolgozik a kar, a hát, a lábak, a csípő.
Ebben a rendszerben minden gyakorlatnál legalább 5-8 izomcsoport van egyszerre megmozgatva.

A 15 perc mindössze ennyiből áll, de nagyon-nagyon izzasztó és igencsak figyelni kell.
Elég gyorsan történnek a váltások, bár Teresa végig mondja mi jön, mire kell figyelni, azért aki először csinálja az biztos, hogy összezavarodik. Így végrehajtás előtt legalább 2-3x alaposan át kell nézni a videót és csak utána nekiállni megcsinálni.
Javaslom, hogy aki belevág a tappogásba, először nézze meg a honlapjukon a gyakorlatok rövid magyarázatát és bemutatóját a "Try before you buy" menüpontban (letölthetőek), mert akkor több fogalma lesz arról, hogy mi miről is szól valójában.
---------------------
Van egy személyes kedvencem, a "Place organs" gyakorlat, ami a belső szerveink helyrerakását jelenti. Ezt egyszerűen imádom, rajongok érte és mindennapos tevékenységgé léptetem elő.
Mivel ez ebben a 15 perces anyagban nem volt benne, így elővettem a Hit-the-floor 2 videót is, és annak a 29 perces teljes időtartamából megcsináltam az utolsó 20 percet. Ez főként hasra, lábra szóló talajon végzett gyakorlatokból áll. Csak hős oroszlánszívű kitartóknak ajánlom :) Aki most kezd neki sportolni, az egyenlőre elégedjen meg a Basic anyaggal.

A Place organs elképesztő hasfallaposító hatású :)
Teresa elmondja a videóban, hogy ezt a trükköt még a 70-es években tanulta az oroszoktól, majd amikor modellekkel dolgozott, nekik segített, hogy pikk-pakk visszatérjen a lapos hasuk a szülés után.
Ebben a videóban főleg hanyattfekvésben dolgozunk (legalábbis abban 20 percben amit kiválasztottam). Sok a lábemelés, keményen dolgozik a has és a popsi. Kőkemény! :)

Mikor végeztem ezzel a kettővel egymás után, ami összesen csak 35 perc, úgy éreztem, mint aki kardiózott vagy egy órán át keményen.
Ráadásul rendkívül hatékony az egész. Azt ígérik a honlapon, hogy centiket lehet fogyni vele elég hamar. Nos, nekem ez a harmadik napom ezzel a rendszerrel, két napig csak 20-20 percet dolgoztam vele, azt is csak abszolút gyakorló üzemmódban - próbáltam helyesen végrehajtani a gyakorlatokat... mégis határozottan érzem, hogy a hasam egy lehelletnyit laposabb lett, konkrétan sokkal erősebb az erőközpontom és a csípőm felső része is kissé slankabb lett, amit egyébként iszonyat nehéz elérni szokványos gyakorlatokkal.

Összegzés: Szerintem aki kitart mellette egy hétig, soha nem fogja abbahagyni ezt a módszert!! Én imádom az már fix! Minden benne van, ami számomra fontos a testtel kapcsolatosan.
Figyelem, összhang, pontosság, hatékonyság, zsírégetés, erősítés.

Még valami. Itt nincs zene. De fel sem tűnik, mert annyira figyel az ember magára, hogy úgysem hallaná a zenét :) Azért én az egyik önálló gyakorlásomkor (amikor nem videóval együtt dolgoztam) betettem egy kis pörgetős zenét, hogy a hoe-down-ok mellé adjon egy kis lendületet. Jó volt :)
Teresa honlapja: www.t-tapp.com

Utólagos bejegyzés:
Sikerült meghívnom egy tapp-trénert Magyarországra! 2009.október 31.
Akit érdekel, nézze meg a tapp-fórumunkat vagy írjon nekem mailt.
http://fokuszpont.forumx.hu



7 megjegyzés:

Mike írta...

Tara! Marha jó ez a kritika is, de lehetne egy kérésem? Tök jó lenne, ha címkéznéd idő szerint is a bejegyzést, tehát ez kaphatna egy 15 perces meg egy 30 perces címkét is, mert később sokkal egyszerűbb lenne a keresgélés.

Mert szerintem csomóan vagyunk, akik az oldalsávban előszeretettel válogatunk időtartam szerint ;)

Tara írta...

Noémi, kérésed számomra parancs :)
Megcimkézem :)

Noémi írta...

Köszi :D

Névtelen írta...

Kedves Tara, mikor lesz tudomásod szerint elérhető a t-tapp magyarítása, mikor lehet kapni boltokban?
üdv Vali

Tara írta...

Szia Vali,
Egyhamar ne várd... Gyakorlatilag senki sem tud róla úgy tűnik.
Én a napokban hivatalosan is meghívtam Teresa Tapp-ot Budapestre. Még nem kaptam választ. Azt sem tudom elért-e hozzá a levelem. Csak egy központi mailcímre tudtam küldeni. A magyarországi forgalmazáshoz kismillió hivatalos dolgon kéne átmenni. És akkor még a fordításról nem is beszéltem, amihez nyilván Teresa engedélye is szükséges lenne. Így egyenlőre marad az,hogy a honlapról meg tudjuk rendelni magunknak drága pénzért az angol nyelvű anyagokat.

Vali írta...

Köszönöm Tara!
A Canada.hu-n tudtam letölteni Instructional 2-t. Most tanulgatom, de a te bejegyzésed is segít a jó végrehajtásban.
Köszi, Vali

Tara írta...

Vali! szuper, jó gyakorlást! A CanHunon is írtam róla sokat, ott talán még több fontos részlet is fent van az egész tappogásról, itt csak magát az anyagot próbáltam kivesézni.