2010. december 8., szerda

Insanity - Cardio Recovery


Időtartam: 33 perc
Eszközök: eszköz nélkül
Edző: Shaun T
Sorozat/produkció: Beachbody Insanity
Nyelv: angol
Jellege: erősítő, nyújtó

Vélemény: A legkönnyebb torna az Insanity videók közül, és mindig a hét negyedik napján kell végezni, ha naptár szerint haladunk. Sok légző-, nyújtógyakorlat van benne, már a címe is mutatja, hogy ez egy helyreállító, regeneráló torna. Nagyon jólesik a kardio napok után. Nincs ugrálás, nem kell a levegőért kapkodni, nem folyik patakokban rólunk az izzadtság. A zene is lassabb, más, mint a kardiós videóknál.
A bemelegítése rövid 3 perces, légző-, majd láb- és hátnyújtó és lazító gyakorlatból áll, párszor ismételjük.
Légzőgyakorlat után plank work - állásból magas palánkba ugrunk (lassan), majd guggolásba és felállunk, ezt többször végrehajtjuk, és ugyanígy következik a plank pulses - palánkba ugrunk és az egyik lábat emelgetjük, majd a másik lábat. Két nyújtógyakorlat következik a downward dog - lefele néző kutyapóz, és a hamstring stretch - lábhoz, majd középre hajolás terpeszben. Kb. 10 perc után van egy kis láberősítő rész terpeszben guggolások és kitörések, amit ismét nyújtással vált fel: plie yoga stretch - pliében, hajlított térddel végezzük a jógás háromszögállást. A kvadricepsz sem marad ki, ilyen erősítő gyakorlatot még nem láttam egy videóban sem, quad strengtheners - négykézláb állásból térdeket kissé elemelve a talajtól és a lábujjakkal támaszkodva végezzük, az egyik lábat kinyújtva emelgetjük. Általában térdelőtámaszban szokták végezni, most pedig a térdet nem tehetjük le, így egy kicsit Shaun T megnehezíti a gyakorlatot. Az erősítő szakasz után ismét nyújtó van, lefele néző kutyapóz, hip flexor stretch - a jógás háromszögálláshoz hasonlító gyakorlat csak egyik láb térdben hajlítva. Az egyensúlyozó gyakorlat az egyik kedvencem, a table top balance pose - előredőlés után egy lábon állunk, kezet kinyújtva kell tartani, majd megismételjük a másik lábbal.
Az utolsó rész is nyújtógyakorlatokból áll: combizom nyújtása, knee to chest - térdet mellkashoz szorítjuk, knee to oblique - térdet oldalunkhoz szorítjuk, a másik kezünket kinyújtjuk oldalsó középtartásba, hamstring stretch - terpeszes guggolásba könyökkel kinyitjuk a csípőnket és tágítjuk, amennyire lehetséges.
A videó a final stretch - végső nyújtással fejeződik be, terpeszállásban lehajolva, tenyér a földön, majd összekulcsoljuk a kezünket és ringatjuk jobbra-balra.
Szerintem ezt a videót bárki végezheti és kellemes nyújtásokban lesz része, térdfájósok óvatosabban végezzék a kitörések, guggolások miatt, vagy ha fáj a térdük, akkor hagyják ki az erősítő részt. A felsőtest erősítéséről és nyújtásáról megfeledkezik Shaun T, csak a lábra fektet nagyobb hangsúlyt.

Nincsenek megjegyzések: