2010. december 7., kedd

Insanity - Plyometric Cardio Circuit

Időtartam: 41:47 perc
Eszközök: eszköz nélkül
Edző: Shaun T
Sorozat/produkció: Beachbody Insanity
Nyelv: angol
Jellege: köredzés, kardió

Vélemény: Ez a második nap videója a kilenc hetes Insanity programban, de önálló videóként is kipróbálhatjuk, jó kis izzadásban lesz részünk. Én haladó tornázóknak ajánlanám, és olyanoknak, akiknek nincsen sok túlsúlya, ugyanis ez a sok ugri-bugri keményen igénybe veszi az ízületeket.
A bemelegítés 11:40 percig tart és hét gyakorlatból áll: helyben futásokból és ugrálásokból (jog, jumping jacks, heisman, 123-123, butt kicks, high knees, mummy kicks). Háromszor ismétli a köröket, utána rövid "vízivás" szünet van.
Általában nem megszokott a fitnesz videókon, hogy rögtön bemelegítés után következik a hosszabb nyújtás, 6:50 perces, de nagyon jól esik. A nyújtásnál inkább a lábizmokra koncentrál, és ismét szünet következik.
Az edzés első részében, ami kb. 9 perc, négy gyakorlat van és háromszor ismétli: suicide drill - talajt érinteni kell kézzel, miközben jobbra-balra gyorsan lépkedünk, power squat - terpeszbe ugrunk és guggolunk, mountain climbers - mintha hegyre másznánk, jobb kéz emelésekor a bal térdet emelni kell, ski down - sielés ugrálva. Minden ismétlés között szünet van, az utolsót még megtoldja két gyakorlattal: switch feet - ugrálás váltott lábbal, úgy hogy mindkettő a talajon van és a kezünket is felváltva mellső középtartásba felemeljük, football wide sprints - taposás zárt lábbal, majd nyitottal, jobbra, aztán balra és talajérintés a végén.
A második részben szintén négyféle gyakorlat van és kb. 11 perces: basketball - guggolásból felugrunk, és úgy teszünk, mintha kosárra dobnánk, level 1 drills - fekvőtámaszok és palánk helyzetben futás, ski abs - palánk helyzetből oldalra ugrunk páros lábbal, in-out abs - palánk helyzetből páros lábbal guggolásba ugrunk, kéz a talajon marad. Az utolsó körnél kiegészül: jabs - terpeszállásban boxolással, cross jacks - bal láb elöl keresztez jobb kéz magastartásban, majd fordítva, uppercuts - terpeszállásban, alulról felütés, attack - nyújtott kézzel ütés.
Levezető nyújtás előtt szünet van. A nyújtás 3:22 percre sikeredett, én egy kicsit kevésnek tartom. A felsőtest nyújtását érdemes utána magunktól még hozzátenni.
Elég nehéz torna, talán a rövidebb videók közül a legerősebb, elsőre csak a nagyon edzetteknek fog menni. Nagyon tetszik, mint általában a beachbody videóknál, hogy az időt mutatja, és a gyakorlat nevét is kiírja, és még azt, hogy pihenj mikor szükséged van rá, vagy ne állj meg. Nincs komplikált koreográfia, az ugrálás miatt viszont jó mielőtt belekezdünk a programba, ha megkérdezzük a szomszédokat, hogy zavarja-e őket. Én egy vastag takarót használtam az ugrálásokhoz, egy kicsit felfogja a zuhogást és az ízületeknek is jobb. Edzés közben a nehézlégzés garantált szemünkbe folyó izzadtságcseppekkel, a végére pedig a vizes tornaruha, és az arcpír.

Nincsenek megjegyzések: